úterý 27. září 2022

 Svoboda


Hodně jsem v poslední době přemýšlel nad pojmem svoboda. Protože si myslím, že lidé ji stále nechápou a je v tom chaos.

Obecně platí, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Jsou tu, ale další aspekty jako společnost. Ta má svá pravidla a zákony, kterým svoji svobodu musím podřídit, pokud v dané společnosti chci žít. Otázka je, nakolik jsou ty pravidla společnosti spravedlivá.

Jeden se pravidlům bude podřizovat, ale pro druhého třeba neplatí, nebo se je snaží obejít. Od toho tu jsou zákony, které by to měly ohlídat. Jenže ty tvoří zase lidé a každý jsme jinací a chápeme věci jinak.

Pravidla, zákony, nařízení, vše omezuje naši svobodu. Bavíme se ještě vůbec o svobodě jako takové? Je možný svobodný život ve společnosti?

Podle mě tu cesta je. Svoboda pokud se propojí s láskou je možné ji prožít i ve společnosti svobodně. Jelikož láska má tu moc, že dokáže měnit realitu, na rozdíl od fantazie kam mnozí utíkají z reality. Žijeme tak dva životy souběžně, protože svět fantazie nemá tu sílu, aby ovlivňoval realitu.

Láska ve vztazích, v životě každého člověka umožňuje zažít svobodný život. Samozřejmě pro mně jako věřícího se dále láska spojuje s Kristem.




Žádné komentáře:

Okomentovat