čtvrtek 17. října 2019

Harmonie

Harmonie

Harmonie v lidském životě hraje významnou roli. Ať už ve vztahu, v rodině, v soukromém životě. I pro vlastní tělo je důležitá. Harmonie duše a těla. Pokud strádá duše, strádá tělo a pokud strádá tělo, tak strádá duše. Bohužel lékařská věda se většinou zabývá problémy těla a na duši zapomíná, potom se může stát, že díky stresu, depresím se pacient vrací, nebo musí navštívit psychiatra. Záměrně vynechávám psychology, jelikož dnes se objevuje trend, že psychologie se spojuje s esoterikou, což nejde dohromady, ale o tom se zmíním v jiném příspěvku.
Pro každého člověka harmonie znamená něco jiného. Proto říkám, že jsme všichni stejně jinací. Všichni potřebujeme harmonii, jen se k ní každý dostává jinou cestou. Někdo pěstuje jógu, meditace, náboženství nebo vše spojuje.
V mém životě jsem našel harmonii v malování, psaní a modlitbě. A to vše zastřešuje hudba, bez, které by to nefungovalo. Což mě pomáhá v mém onemocnění.
Ve slovníku o harmonii se dozvíme následující: Harmonii lze dosahovat též z myšlení (viz předchozí článek),básnění a meditace (kontemplace), modlitba. Tak se člověk dostává do souladu se sebou samým, druhými a kosmem, životem samým. Dnes je třeba vrátit se zpět k nové harmonii člověka a přírody, živoucí harmonii rozumu, citu a lásky.

OLŠOVSKÝ, Jiří. Slovník filozofických pojmů současnosti. Praha: Grada, 2011, 333 s. ISBN 978-80-247-3613-6, heslo Harmonie, str. 83

1 komentář:

  1. Harmonie je něco jako ctnost (?).
    Ctnost je archaický výraz a člověk se až ostýchá jej na některých místech vyslovit.
    "Ctnost je středem mezi dvěma krajnostmi, například štědrost jako střed mezi rozhazovačností a lakotností.", zmiňuje Aristoteles. Také že: "Etika (mravnost) jsou teoretické znalosti a praktické dovednosti."

    OdpovědětVymazat