středa 16. října 2019

Myšlenky a názor

Štěstí tvého života záleží na druhu tvých myšlenek.
                                                                                      Marcus Aurelius


Myšlení je soubor poznatků, které zpracováváme, přehodnocujeme a vytváříme si tak názor. Což neznamená, že je správný či pravdivý jak si někteří lidé myslí. Ale to už věděl Aristoteles, na rozdíl od tzv. moderně smýšlejících lidí.
Myšlenky mohou být pozitivní nebo negativní. Pokud je člověk trvale vystaven negativním myšlenkám, může to ovlivnit jeho chování způsobem, který může vést až k depresím.
Pokud je člověk vystaven pouze pozitivním myšlenkám, může to vést k idealistickému posuzování reality. Obě tyto možnosti nastávají, pokud je člověk v izolaci, buď dobrovolné, nebo nedobrovolné. Nemusí tak přijímat názory druhých lidí.
Proto je dobré komunikovat s ostatními lidmi, aby člověk mohl kriticky přistupovat k svým myšlenkám, které tak může přehodnotit nebo změnit.
Zbývá vysvětlit dobrovolnou či nedobrovolnou izolaci. Dobrovolná izolace znamená, že člověk nepřijímá názory druhých lidí a uznává pouze své názory, které nehodlá změnit a tvrdě je prosazuje. Považuje je za správné, pravdivé a jediné možné. Zde je vyloučen kritický přístup.
Nedobrovolná izolace naproti tomu, nastává tehdy, kdy názory člověka nejsou přijímány druhými lidmi, jsou odmítány. V horším případě se jim lidé vysmívají a považují je za zvláštní, bláznivé. Člověk je tak odstaven na vedlejší kolej. Je mu znemožněno kriticky hodnotit své názory.

4 komentáře:

  1. Skvělý úvod. Věžím, že tu kompatibilitu (ve smyslu být v souladu) lze z té izolace vykřesat.
    Zvykli jsme si, že počítače se staly kompatibilní, kompatibilní je počítač s tablete, tablet s chytrým mobilem atd.
    Co my?

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme se ztratily ve světě chytrých věcí, které používáme místo svého rozumu. A to živná půda pro dezinformace, lži, které se vydávají za pravdu. Někdy mám pocit, že stejně jako u počítačů, náš rozum napadl vir. Je prostě zavirován.

    OdpovědětVymazat
  3. DEBUG MODE (odvšivení), proti virům. Přišla s tím Grace Hopper (*1906 +2017, úžasná žena, říkalo se jí "Babička COBOLU" a COBOL byl velmi rozšířená PC jazyk.
    Byla důstojnicí amerického námořnictva. "Měla skromně zařízenou kancelář, byly tam hodiny jdoucí pozpátku a pirátská vlajka".
    Nevíme proč, ale když se člověk ztratí, je dobré si to přiznat a nebát se vrátit.
    Existuje několik hodnot, na nichž stojí naše common sense, které je dobré udržovat, nikoliv košatit ty zavirované.
    A protože nikdo neví všechno, ta komunikace je důležitá.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě posílám tuto stručnost, poslal mi to jeden Bosenský Srb a historik:
    O budhismu a platónismu:
    Myšleni (meditatio) je proces v kterém pouze jedna informace opakuje v kruhu znovu a znovu, a tak ztráci smysl, a zůstane bez efektu, nebo může vyvolat sebe-hypnózu.

    Uvažování je diskuse s sebou samým. Je to těžší než myšleni nesrovnatelně, protože i v největší logičnosti, musí byt kontra argument nalezen. Uvažování dává poživatelný efekt vždy.

    OdpovědětVymazat