čtvrtek 24. října 2019

Zvuky ticha

Zvuky ticha jako představa či dojem?

Ticho je převrácená strana zvuku. Den je jako lepkavá pavučina, v níž se zachytávají slova, tóny, které pak z ní celý čas, dokud je pavouk, noc, nepozře. Aby další den nachystal pavučinu novou.
S tichem máme většinou spojenou noc. Ale ticho je součástí našeho celého života, i když v dnešní době na ně zapomínáme. Hluk nám vládne nesmlouvavým až krutým způsobem. Možná si ani neuvědomujeme, že v tichu si náš organismus může odpočinout, načerpat sílu a informace.
Ticho též souvisí s mlčením, ale to je na samostatný článek. Pokud by byl zájem, mohu napsat. Ale teď se vraťme k tématu. Zvuky vytváří dojem a ten působí na naše myšlení. Proto, když jsme v tichu, můžeme slyšet různé šumy atp. Náš mozek zpracovává to co jsme přes den zažily a ty nejsilnější dojmy se v nás začnou probouzet, jakmile jsme v klidu.
Zvuky ticha tedy souvisí s naší představou, mohou ji i ovlivňovat. Částečně jde o tajemství představy, dojmu a jejich konjunkce. Otázkou je, nakolik jsou reálné. Jelikož i vzduch, vítr může vyluzovat v tichu různé zvuky, které vytváří melodie, harmonie a tím působí na naši fantazii. 
Zvuky ticha jsou tajemstvím, které je spojené s osobním prožitkem člověka, který v meditaci, modlitbě nebo jen tak v klidu hledá. 

Žádné komentáře:

Okomentovat