neděle 24. července 2022

 Svobodná


Tenká je linie

pouhopouhých dnů,

když nevíš odkud začít.

Hlavou ti brouzdá

naděje falešná

snad stovky let stejná.


Že lež krátké nohy má

a přitom pravda stále škobrtá

za vozem zchátralým

a v bahně přespává,

aby snad svobodu nevyplašila.


Tenká je linie

v představách a fikcích

krásou a dokonalostí spletených.

Tenká je linie

pod vrchem a nad dnem

pokud neznáš míru

své slabosti.


A vůle tvá není svobodná

pokud duše sténá

pod tíhou svědomí,

když náhodou o pohled zavadíš.

O pohled, který tě vrací

do časů plných omylů.

Do doby, kdy jsi se rozhodl

pro svobodnou lež.


A ztratil tak,

klíč od zámku co zamyká

lásku a volnost do pasti,

do zrádného obětí

falešných ideálů a lží.

Do chaosu svobodného bytí.

 


pátek 15. července 2022

 Blázen a dítě


Panenka s vlasy plavými

v sukýnce z pleteniny

ožívá v rukou malých

životem darovaným.

A její úsměv se zrcadlí

v očích blázna

 co jedno dítě uspává.


Kdo v klidu svém

do stínu mluví,

kdo uspávat umí,

v zahradách rozkvetlých

zpívá a tančí

je blázen 

podle pravidel zavedených.


Smích se tak v ozvěnách ztrácí

a hlas v chodbách chladných

pomalu doznívá,

když blázen jak pravidla praví

není ten pravý

kdo v noci uspávat má,

dítě křičící, dítě toužící

po pohledu rozesmátém.

Po očích jiskřících 

nespoutanou svérázností.


Blázen není ten pravý

pro čas moderní,

pro dobu na hlavu postavenou.

Pro dítě křičící,

které panenku odhazuje

a ve vzdoru s každým bojuje,

jen aby se vrátil

ten kdo tu ještě před chvílí byl,

ten kdo uměl mluvit se stíny.


Zbylo tu jen

toužebné přání

A trochu neděje, 

že snad zase uvidí 

blázna ve zlatém spřežení

jak smíchem zalévá 

vše povadlé.

Jak v klidu tichém uspává

dítě neklidné.


Panenka s vlasy plavými

na postýlce leží

a možná čeká kdo ji vezme

a život znovu dá.


Kdo znovu přijme roli blázna,

kdo se ujme života zrozeného.





středa 13. července 2022

 Podzimní vyznání


Díváš se na mně

a v očích tvých

zračí se něžný klam.

Čteš ve mně jak v inzerátech

a já nevím co hledáš.


Žádný stud nemáš

ani co za nehet se vydá.

Němá, klidná je tvář

co možná něco říct chce,

ale slova tvá

uvízla ti na rtech z perleti.


V perly změnila se

slova nakažlivá,

trochu lživá

a tak trochu svádivá.


Slova jímž křídla nenarostla,

aby mohla doletět

k hlasu mému

a splynout v jedno jediné.


Místo toho sama tápou

v provazech svázána,

nad vším co pro tebe znamenám,

nad vším co dělám.


Díváš se na mně

krásná, nevinná, ale němá.

Když něco říct chceš

z úst ti vyletí motýli

co v pohledu mém bloudí.

Cestu ztratili

motýli zlatí.


Možná jen na chvíli

zaslechl jsem ozvěnu

tvého hlasu.

Když do větru šeptáš

ve vyznání podzimním,

které mně posíláš

zabalené do listí

co padá ze stromů.


I když němá

stále máš co říct.




středa 6. července 2022

 

Kamen II


V další části se budu věnovat kamenu vůle. Je to druhý nejdůležitější kamen. V dnešní době by jsme ho mohli nazvat kamen osobnosti. Jelikož se váže k našemu charakteru, vlastnostem a osobnosti. Přistupovalo se k němu velice opatrně. Protože se mohlo stát, že se člověk prostřednictvím jeho síly mohl setkat sám se sebou a ne všichni lidé jsou na takové setkání připraveni. Proto existoval proces přípravy než se tento kamen použil. Očista těla a duše.

Kamen vůle představuje světlo, světlo v nás, které nás vede přes různé zkoušky, nástrahy až k cíli. Což je oběť, která nás propojí s vyšším smyslem naší podstaty. Vše se odehrává na duchovní úrovni. Kamen vůle zajišťoval celistvost osobnosti, její osvícení a propůjčoval nebo spojoval člověka s nesmrtelností. Zde je zřejmě myšlena nesmrtelnost duše. Tento moment je zahalen rouškou tajemství, proto zde nemohu být přesný. Tento kamen se používal hlavně u iniciačních rituálů a vše bylo založeno na dobrovolnosti.

Naše představy o dávných civilizacích jsou zkreslené. Hlavně poslední archeologické výzkumy ukazují, že naši předci byli mnohem svobodnější a civilizovanější než jsme si mysleli. A jejich hierarchie byla jiná, přirozenější, postavená na pevných základech spojených s přírodou a vesmírem.

Kamen vůle se spojuje se silou planety Venuše. Regenerace – Změna. Pokud člověk má projít regenerací duše a těla, musí být na to připraven, změnu, která se s ním stane by měl přijmout. Proto na tento proces byli lidé připravováni různě dlouhou dobu.

Je, ale stále mnoho tajů a záhad kolem našich předků, které čekají na své odhalení a možná ani všechny neodhalíme. Možná je to tak dobře. Stačí, když je budeme mít v úctě a vědět, že i oni měli bohatý život plný radosti a kouzel.

V další části si něco povíme o posledním z trojice kamenů, o kameni síly.











úterý 5. července 2022

 

Kamen I


Kameny nás provázejí životem od jeho počátku. Nacházejí se na cestách, po kterých naše kroky míří do dálek. Poskytovaly nám přístřeší v dávných dobách. Sloužily nám jako zbraně pro lov, boj a v podobě různých předmětů nám sloužily k obživě. Používali jsme je jako ozdoby a platidla. Kameny byly nedílnou součástí našeho života.

Pochopili jsme, ale správně jejich význam? Opravdu mají pro nás jen spotřební význam? V prastaré mytologii kameny sloužily jako prostředek, kterým šamani, druidi a mágové zvětšovali svoje schopnosti. Nahlíželi do osudu lidí, ale jen výjimečně, protože síla, kterou kamen disponoval se lehce mohla otočit proti tomu, kdo ho používal. Spíše jeho sílu používali pro denní potřebu lidí např, kdy zasadit obilí, aby úroda byla co největší, kdy přijdou deště nebo sucho atd. Kameny se podle toho dělili na mocné a ty co pouze svoji silou doplňovali základní, nejdůležitější kameny.

Jedním z těch základních kamenů byl kamen osudu.

Kamen osudu člověka nutí se zastavit a podívat se sám na sebe. Přijmout sebe sama i s těmi rozdíly, které má. Nechce, abychom se násilně měnili podle vnějšího světa. Být sám sebou, rozvinout to co člověk v sobě má a spojit se se svými kořeny. Jakákoli změna by měla jít zevnitř a nepřijímat změny povrchní, chvilkové, které podléhají společenským trendům. Nezapomenout při tom na své kořeny, kde jsme se narodili a na tom stavět. Potom je docela možné, že osud v našem životě bude jiný než jsme si doposud mysleli. Odpovědnost za naše činy neseme sami a nikdo se jim nevyhne. To jen mi si to myslíme. Pokud se, ale o to přece jen pokusíme, tak nás to dříve nebo později dožene. Planeta Saturn se o to postará.

Kamenu osudu vládnou dvě planety. Planeta Saturn a Neptun. Tajemství, iluze, zázraky a víra. Věřit v sám sebe, že veškeré tajemství, které je v nás skryté, odkryjeme a tím se můžeme těšit z toho co nám kamen osudu přináší. Ale pozor na ego, tomu by jsme neměli podlehnout. Jelikož se potom lehce ztratíme v sobě a můžeme se stát příliš horlivými v prosazení se, ve víře ve vlastní schopnosti a dokonalosti. Můžeme tak podlehnout iluzím o sobě sama a také o druhých lidech. Což se v dnešní době bohužel stává mnoha lidem.

V další části si něco řekneme o kamenu vůle.




neděle 3. července 2022

 

Ego


V další úvaze jsem se zaměřil na ego, které potřebujeme, ale nic se nesmí přeceňovat. Ego je Já, naše vědomá část bytí. Je důležité, jelikož díky němu překonáváme překážky a tíživé životní situace. Vyjadřuje sílu naší osobnosti. Mělo by se, ale řídit určitými zásadami a hodnotami, které jsou důležité pro společenský život. Každý člověk by si měl uvědomit, že zde nežije sám, jsou tu i jiní lidé, kteří mají stejná práva, i když vyznávají trochu jiné hodnoty. Přesto základní hodnoty by měly být pro všechny stejné, morálka, etika a právo. Pokud, ale tyto hodnoty jsou ve společnosti obcházeny, nebo považovány za přežitek, potom může dojít k tomu, že ego ovládne náš život zcela. Taková společnost už není společností, ale společenstvím jednotlivců. Já se stane modlou, dominuje ve společenství. Víra v Boha je nahrazena vírou v Já, které je všemocné a všeobjímající. Každý den mu tak přinášíme oběti na oltář zla, které se pomalu šíří celým společenstvím. Vytvoří se mocenské skupiny, které navzájem mezi sebou bojují o moc a nepozorovaně ovládají své loutky, které nastrčily, aby lidé získaly dojem svobody a práva. V takovém společenství funguje pravda a spravedlnost na jiných principech, než jsou lidé zvyklí.

Příliš silné, nespoutané ego může být hodně nebezpečné. Ne nadarmo je egocentrismus zařazen mezi charakterové vady. Příkladem může být šikana nebo domácí násilí, jež pramení také z příliš silného ega, které jedinec už neovládá a stává se jeho obětí. Ovšem prapůvod toho všeho je společnost a rodina. Prostředí, v kterém jedinec vyrůstá, protože ho vychovává a formuje. Člověk z něho získává zkušenosti.

Dnešní dobu vidím hodně na hraně, kdy ego začíná dominovat a my jsme nuceni se mu podřizovat. Stačí se podívat do výloh na literaturu odbornou, kde najdete mnoho titulů na téma, Jak prosadit svoji osobnost, Jak dosáhnout úspěchu a štěstí, Nenechte se omezovat ve vztahu. Nikde nenajdete titul např. Jak dosáhnout společného štěstí ve vztahu, Jak se naučit žít s druhými, Jak se realizovat atp. Ne, i kdyby takové knihy byly napsány, tak by netáhly, nebyl by o ně zájem. Hádejte proč?

Pokud nezměníme přístup v těchto základních věcech, tak žádná opatření nás nezachrání a zlo bude prorůstat námi samotnými až nás úplně ovládne. Rád bych skončil nějak pozitivně, ale bohužel nápady mě došly.

V další úvaze opustíme naše společenství a podíváme se trochu do historie.




sobota 2. července 2022

 Osamělost probuzení


Co znamená probudit se na duchovní úrovni? Jedním z takových probuzení může být, když se člověk setká s vírou a přijme ji do svého života. Po té následují změny v jeho životě, které působí stav jako při probuzení.

Osamělost potom znamená to, se změnou, která se v jeho životě projevila, se musí sám vyrovnat a přijmout ji. V daném okamžiku musí sám učinit kroky, které v jeho životě jsou nové a neznámé.

Dalším takovým probuzením může být, když člověk dostane nápad. V ten moment je také sám, ale pocit, který zažívá se dá přirovnat k probuzení. S tímto se také spojuje prosazení svého nápadu. Já osobně toto spojení nemám moc rád, vysvětlím proč. Mnoho knih na toto téma bylo napsáno. Jak se prosadit, prosazení své osobnosti atp. Potíž nastává v momentě, kdy člověk prosazení se povýší nad ostatní záměry a stane se to jeho cílem. Ne samotný nápad, ale jeho prosazení. Prosazení za každou cenu, čímž mohou ovlivňovat druhé lidi.

Takový člověk chce prosadit svůj nápad za každou cenu. Vzniká tak určitá forma boje kdo z koho a může tak prosazovat svůj nápad na úkor někoho jiného. On tak, ale nevnímá, jelikož je v ten moment zaslepen svým cílem a správností svého jednání. Je přesvědčený, že ten jeho nápad je jediný správný a ostatní se mu musí podřídit. Takovému člověku většinou chybí zkušenosti, ale on je je nepotřebuje. Není zde žádná motivace je získávat, protože on dokáže druhé nadchnout pro svůj cíl a tak na to má lidi. Své ovečky, které poslušně budou plnit jeho rozkazy, ono jim nic jiného nezbývá. Nápady druhých takového člověka nezajímají. Pokud někdo přijde s inovací, tak buď ji odmítne, nebo ti vnímavější, kteří zjistí, že je přínosem, tak ji využijí, ale udělají vše proto, aby to vypadalo, že je to jejich nápad. Zásluhy si připíší sami. S tímto přístupem se setkáváme v kapitalismu. Politiku jsem musel zmínit, jelikož společenský systém, v kterém žijeme nás ovlivňuje a jistým způsobem vychovává. 

Pokud však nahradíme slovo prosadit se realizováním se, tak dostaneme jiný význam. Realizace svého nápadu, ještě neznamená boj a nemusí zásadně ovlivňovat životy druhých. Ani z druhých dělat poslušné stádo. Ten kdo realizuje svůj nápad je nakloněn spolupráci. Ví, že ho spolupráce může posunout. Má tedy zkušenosti, které získal tím, že si něco zjistil o možných dopadech a přínosech realizace svého nápadu. Je též připraven z druhými komunikovat, čímž získává další zkušenosti. Potom takový člověk se může stát odborníkem v dané profesi. Tak to by to mělo fungovat v demokratické společnosti. Ano je to složitější a delší cesta k úspěchu, ale kam spěchat. Těžko se stane, že dva lidé přijdou na stejný nápad. Rozhodně po takovém člověku nezůstávají psychicky a duševně vyčerpaní lidé. Ale co by jsme potom dělali s tou hromadou psychologů? Na západě je totiž móda mít svého psychologa. Ty nemáš psychologa? Zní otázka. Tak to nejsi cool. Je to zase v nastavení systému. 

V další úvaze se budu věnovat egu, protože to souvisí i s tímto tématem.