neděle 3. července 2022

 

Ego


V další úvaze jsem se zaměřil na ego, které potřebujeme, ale nic se nesmí přeceňovat. Ego je Já, naše vědomá část bytí. Je důležité, jelikož díky němu překonáváme překážky a tíživé životní situace. Vyjadřuje sílu naší osobnosti. Mělo by se, ale řídit určitými zásadami a hodnotami, které jsou důležité pro společenský život. Každý člověk by si měl uvědomit, že zde nežije sám, jsou tu i jiní lidé, kteří mají stejná práva, i když vyznávají trochu jiné hodnoty. Přesto základní hodnoty by měly být pro všechny stejné, morálka, etika a právo. Pokud, ale tyto hodnoty jsou ve společnosti obcházeny, nebo považovány za přežitek, potom může dojít k tomu, že ego ovládne náš život zcela. Taková společnost už není společností, ale společenstvím jednotlivců. Já se stane modlou, dominuje ve společenství. Víra v Boha je nahrazena vírou v Já, které je všemocné a všeobjímající. Každý den mu tak přinášíme oběti na oltář zla, které se pomalu šíří celým společenstvím. Vytvoří se mocenské skupiny, které navzájem mezi sebou bojují o moc a nepozorovaně ovládají své loutky, které nastrčily, aby lidé získaly dojem svobody a práva. V takovém společenství funguje pravda a spravedlnost na jiných principech, než jsou lidé zvyklí.

Příliš silné, nespoutané ego může být hodně nebezpečné. Ne nadarmo je egocentrismus zařazen mezi charakterové vady. Příkladem může být šikana nebo domácí násilí, jež pramení také z příliš silného ega, které jedinec už neovládá a stává se jeho obětí. Ovšem prapůvod toho všeho je společnost a rodina. Prostředí, v kterém jedinec vyrůstá, protože ho vychovává a formuje. Člověk z něho získává zkušenosti.

Dnešní dobu vidím hodně na hraně, kdy ego začíná dominovat a my jsme nuceni se mu podřizovat. Stačí se podívat do výloh na literaturu odbornou, kde najdete mnoho titulů na téma, Jak prosadit svoji osobnost, Jak dosáhnout úspěchu a štěstí, Nenechte se omezovat ve vztahu. Nikde nenajdete titul např. Jak dosáhnout společného štěstí ve vztahu, Jak se naučit žít s druhými, Jak se realizovat atp. Ne, i kdyby takové knihy byly napsány, tak by netáhly, nebyl by o ně zájem. Hádejte proč?

Pokud nezměníme přístup v těchto základních věcech, tak žádná opatření nás nezachrání a zlo bude prorůstat námi samotnými až nás úplně ovládne. Rád bych skončil nějak pozitivně, ale bohužel nápady mě došly.

V další úvaze opustíme naše společenství a podíváme se trochu do historie.




Žádné komentáře:

Okomentovat